top of page

Συχνές Ερωτήσεις Ορθοδοντικής

91e277_2f07bc589b6745f490bc1e5beac035ac~

Το παιδί μου έχει ορθοδοντικά προβλήματα, πότε χρειάζεται να επισκεφθεί ορθοδοντικό;

Η κατάλληλη ηλικία είναι περίπου 6 - 8 ετών. Φυσικά, χωρίς να είναι απόλυτο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό νωρίτερα. Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να προλάβει οδοντικά προβλήματα, τραυματισμούς προσθίων δοντιών καθώς και προβλήματα αρμονίας του προσώπου. Επιπλέον η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει την αυτοπεποίθηση και συχνά συνεπάγεται αποφυγή εξαγωγών μόνιμων δοντιών ή και γναθοχειρουργικής επέμβασης στο μέλλον.

 

Μπορεί ένας ενήλικας να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία (ορθοδοντική ενηλίκων) ώστε να διορθώσει τα στραβά δόντια ή είναι αργά;

Δεν είναι αργά. Η ορθοδοντική ενηλίκων είναι πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια, και για τους ασθενείς με αισθητικές απαιτήσεις, υπάρχει λύση, είτε με διάφανα αισθητικά σιδεράκια, είτε με γλωσσικά σιδεράκια, είτε με διαφανείς νάρθηκες.

 

Ενδείξεις για ορθοδοντική εξέταση;

Ορθοδοντική εξέταση χρειάζεται το παιδί, όταν διαπιστώσετε:

• πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των παιδικών δοντιών (νεογιλών)

• δυσκολία στη μάσηση ή στο δάγκωμα

• «πιπίλισμα» δακτύλων

• συνωστισμό ή λάθος θέση δοντιών

• προεξέχοντα δόντια

• γνάθοι που δημιουργούν ήχους

• δαγκώματα στο εσωτερικό του μάγουλου

• δόντια που είναι δυσανάλογα με το πρόσωπο του παιδιού

• στοματική αναπνοή 

 

Υπάρχουν αισθητικά σιδεράκια;

Υπάρχουν τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια και τα κεραμικά σιδεράκια (διάφανα). Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που τα μεταλλικά σιδεράκια μπορούν να τοποθετηθούν στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (τα ονομαζόμενα γλωσσικά σιδεράκια). Τέλος υπάρχει και η επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες όπου ενδείκνυται. Ο ορθοδοντικός θα σας συμβουλεύσει για το είδος της ορθοδοντικής θεραπείας που θα διορθώσει το πρόβλημα σας, σε συνδυασμό με την καλύτερη αισθητική λύση.

 

Υπάρχει ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια;

Υπάρχει ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια με διαφανείς νάρθηκες (π.χ. Invisalign), αλλά εξαρτάται από τις ανωμαλίες σύγκλεισης του κάθε ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η κλινική και ακτινογραφική εξέταση από τον ορθοδοντικό ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας.

 

Ποιες τροφές μπορεί να τρώει ο ορθοδοντικός ασθενής; 

Οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή δεν αλλάζουν, παρά μόνο κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής για τα οποία θα σας ενημερώσει ο ορθοδοντικός σας.

 

Γιατί πρέπει να κάνω ορθοδοντική θεραπεία και να ισιώσω τα δόντια μου; 

Τα ίσια δόντια βοηθάνε αποτελεσματικά στη μάσηση και στην ομιλία, και συμβάλλουν στα υγιή δόντια και ούλα. Επίσης μην ξεχνάτε ότι ένα ελκυστικό χαμόγελο συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση του ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι αθεράπευτες ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια πλειάδα προβλημάτων. Τα πεταχτά δόντια δεν προστατεύονται από τα χείλη σε περίπτωση πτώσης και για το λόγο αυτό έχουν συχνά κατάγματα. Τα συνωστισμένα δόντια δεν καθαρίζονται ακόμα και αν ο ασθενής έχει μεγάλη επιδεξιότητα, γεγονός που οδηγεί σε τερηδόνες, αλλά και ασθένειες των ούλων, δηλαδή ουλίτιδα. Η σταυροειδής σύγκλειση οδηγεί σε ασυμμετρίες προσώπου και μη φυσιολογική φθορά δοντιών.  Η ανοικτή δήξη συνδυάζεται με γλωσσική κατάποση, στοματική αναπνοή, αλλοιωμένη ομιλία και κακή μάσηση. Με λίγα λόγια η ορθοδοντική οδηγεί σε καλύτερη υγεία του στοματογναθικού συστήματος.

 

Είμαι έγκυος, μπορώ να ξεκινήσω ορθοδοντική θεραπεία; 

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί απαραίτητα αντένδειξη για την ορθοδοντική θεραπεία, εκτός και αν συντρέχουν άλλου είδους παράγοντες. Να θυμάστε ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίσταται η ακτινογραφική εξέταση, η οποία αν κριθεί απαραίτητη για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, τότε η ορθοδοντική θεραπεία θα πρέπει να προγραμματιστεί για μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Συζητήστε το, με τον ορθοδοντικό σας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία.

 

Οι ασθενείς φορώντας σιδεράκια, θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα τα δόντια τους; 

Η απάντηση είναι θετική. Οι ασθενείς που φοράνε σιδεράκια θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκληρά, κολλώδη, τραγανά τρόφιμα, δεν πρέπει να μασάνε τσίχλες, στυλό, και μολύβια. Παράλληλα, απαιτείται πολύ καλή στοματική υγιεινή. Ο ορθοδοντικός θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο φροντίδας του στόματος σας. Επίσης οι ασθενείς που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες θα χρειαστεί να φορούν προστατευτικό νάρθηκα.

 

Πόσο χρόνο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία; 

Αν και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σε γενικές γραμμές, η ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί από 9 μήνες έως 2 χρόνια και ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τη σοβαρότητα του προβλήματος, την ανταπόκριση των δοντιών και των γνάθων, και την συνεργασία του ασθενούς. Μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας, υπάρχει η φάση συγκράτησης. Είναι η φάση που ακολουθεί την ενεργό θεραπεία, η οποία είναι το ίδιο σημαντική με την πρώτη. Γίνεται με τη χρήση κινητών ή ακίνητων μηχανισμών, είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει τη διατήρηση του αποτελέσματος. Χωρίς τη φάση αυτή, όπως γινόταν η ορθοδοντική στο παρελθόν, τα δόντια έχουν την τάση να επανέρχονται στις αρχικές τους θέσεις. Επίσης πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα όσο περνά ο χρόνος, έχουμε λοιπόν μετακινήσεις δοντιών ανεξάρτητα αν ένας ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία ή όχι. Το στάδιο της συγκράτησης είναι μοναδικό για κάθε ασθενή, ενώ καταστρώνεται και οριστικοποιείται κατά το τέλος της θεραπείας.

 

Γιατί η ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί, μερικές φορές, περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο; 

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον χρόνο της θεραπείας, παραμένουν μόνο εκτιμήσεις. Οι ασθενείς αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και ανταποκρίνονται διαφορετικά στην ορθοδοντική θεραπεία. Ο ορθοδοντικός έχει συγκεκριμένους στόχους θεραπείας κατά νου και θα συνεχίσει τη θεραπεία μέχρι αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν. Η συνεργασία του ασθενή ωστόσο, είναι απαραίτητη για την καλύτερα δυνατή πρόβλεψη για έγκαιρα και εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Θα πρέπει να αφαιρέσω τους τρίτους γομφίους (τραπεζίτες) πριν ξεκινήσω ορθοδοντική θεραπεία; 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι τραπεζίτες δεν προκαλούν απαραίτητα μετατόπιση των δοντιών. Ο ορθοδοντικός σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την εξαγωγή των τρίτων γομφίων, εάν αυτό απαιτείται.

 

Τι μπορώ να κάνω για να διαρκέσει λιγότερο η ορθοδοντική θεραπεία; 

Ακολουθώντας τις οδηγίες του ορθοδοντικού, σχετικά με τη στοματική υγιεινή, φορώντας την ορθοδοντική συσκευή, και η συνεργασία σας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ορθοδοντικής θεραπείας. Αντίστοιχα εάν ο ασθενής δεν είναι συνεργάσιμος η ορθοδοντική θεραπεία θα καθυστερήσει.   

 

Το παιδί μου έχει αλλεργία στο νικέλιο, μπορεί να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία; 

Βεβαίως. Υπάρχουν συσκευές που δεν περιέχουν νικέλιο. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ορθοδοντικού, σε περίπτωση που το παιδί έχει οποιασδήποτε μορφής αλλεργία.

Η πρώτη επίσκεψη

Στην πρώτη επίσκεψη ο ορθοδοντικός εξετάζει τον ασθενή, γίνεται αξιολόγηση του προβλήματος και κρίνεται αν χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία. Εάν η κλινική εικόνα υποδεικνύει την ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία, στο επόμενο ραντεβού λαμβάνονται τα ακόλουθα διαγνωστικά στοιχεία:

  • Αποτυπώματα για την κατασκευή των εκμαγείων (γύψινα αντίγραφα των δοντιών)

  • Φωτογραφίες (δοντιών και προσώπου)

  • Ακτινογραφίες (δοντιών και κεφαλής) (μια πανοραμική ακτινογραφία και μια πλάγια κεφαλομετρική)

Αυτά αναλύονται και στο επόμενο ραντεβού ο ορθοδοντικός συζητάει επακριβώς τον τρόπο θεραπείας. Γίνεται λεπτομερής και σαφής περιγραφή της ορθοδοντικής κατάστασης του ασθενή, όπως δομήθηκε από τα επεξεργασμένα διαγνωστικά στοιχεία, κατανοητή στον ίδιο και το συνοδό του, εξηγείται το σχέδιο θεραπείας, κάθε εναλλακτική λύση και αναλύεται το κόστος θεραπείας.

bottom of page