top of page

Θεραπείες Ορθοδοντικής

braces-2.jpg

Ορθοδοντική Παιδιών

Σε κάποια παιδιά χρειάζεται μια 1η φάση θεραπείας σε συνεργασία με τον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο για την πρόληψη ή την ανάσχεση κάποιων προβλημάτων που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των γνάθων. Αυτή γίνεται στην ηλικία των 6 με 8 χρόνων πριν την αλλαγή όλων των μόνιμων δοντιών, διαρκεί 6 με 12 μήνες. Στόχος της πρώτης φάσης θεραπείας είναι η διόρθωση λειτουργικών προβλημάτων που μπορεί να μεταπέσουν στο μέλλον σε σκελετικά, καθώς και προβλημάτων διευθέτησης των ανατελλόντων μονίμων δοντιών στον οδοντικό φραγμό. Μετά ακολουθεί μια περίοδος ξεκούρασης και αν αργότερα χρειαστεί 2η φάση με σιδεράκια θα είναι πιο εύκολη, γρήγορη και με λιγότερο κόστος.

 

Ορθοδοντική Εφήβων

Η κατάλληλη χρονική στιγμή για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας εφήβων είναι λίγο πριν την απόπτωση και των τελευταίων νεογιλών δοντιών, περίπου στην ηλικία των 9-12 χρόνων. Η ορθοδοντική θεραπεία εφήβων έχει στόχο τη διευθέτηση των δοντιών στην πλέον λειτουργική κι αισθητική θέση σε σχέση τόσο με το χαμόγελο, όσο και με την κατατομή του προσώπου. Η συνεργασία του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και κατά τη φάση της διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στο λιγότερο δυνατό χρόνο και για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

 

Ορθοδοντική Ενηλίκων

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένας ενήλικας εκτός από αισθητικούς λόγους αναζητά ορθοδοντική θεραπεία και για θεραπευτικούς λόγους (μετακίνηση δοντιών λόγω περιοδοντοπάθειας, προβλήματα στη σύγκλειση, ενοχλήσεις από την κροταφογναθική άρθρωση). Συνήθως στους ενήλικες χρησιμοποιούνται «διακριτικοί» ορθοδοντικοί μηχανισμοί, όπου τα γνωστά μεταλλικά σιδεράκια μπορούν να αντικατασταθούν από διαφανή-κεραμικά. Έτσι η παρουσία τους τονίζεται ελάχιστα. Ακόμη υπάρχει τεχνική που επιτρέπει τη συγκόλληση των αγκίστρων στην πίσω μεριά των δοντιών όπως και διαφανείς νάρθηκες. Βελτιωμένες τεχνικές και μέσα λιγοστεύουν τις ενοχλήσεις και επιτρέπουν πλέον την επίλυση ορθοδοντικών προβλημάτων και σε ενήλικες, χωρίς να επηρεάζουν την απαιτητική καθημερινότητα τους.

 

Κεραμικά - Διαφανή Σιδεράκια

Τα διαφανή άγκιστρα προσομοιάζουν το χρώμα των δοντιών και σε συνδυασμό με επικαλυμμένα με λευκό υλικό σύρματα, αποδίδει διακριτικά την ύπαρξη ορθοδοντικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενηλίκων και εφήβων.

 

Αυτόδετα Σιδεράκια (Damon System)

Το σύστημα Damon αποτελεί επαναστατική προσέγγιση στην ορθοδοντική θεραπεία λόγω του είδους του αγκίστρου. Εν αντιθέσει με τα κλασικά σιδεράκια το σύστημα αυτό δεν χρησιμοποιεί ελαστικές προσδέσεις, αλλά ένα κυλιόμενο μηχανισμό που ασφαλίζει το σύρμα μέσα στο άγκιστρο. Το σημαντικότερο τους πλεονέκτημα είναι η καλύτερη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και η μείωση των κλινικών επισκέψεων.

 

Γλωσσικά Σιδεράκια (Incognito System)

Νέα καινοτόμος μέθοδος κατά την οποία  τα σιδεράκια συγκολλούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών με αποτέλεσμα να είναι απολύτως αόρατα. Κατασκευάζονται εξατομικευμένα (χυτά) σε κάθε ασθενή από εργαστήριο της Γερμανίας. Η γλωσσική τεχνική αποτελεί την πλέον εξατομικευμένη αόρατη τεχνική με εξαιρετικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της οδοντικής μετακίνησης. Μετά τη λήψη αποτυπωμάτων των δύο οδοντικών φραγμών, εξατομικευμένα χρυσά γλωσσικά άγκιστρα κατασκευάζονται σύμφωνα με την ανατομία της γλωσσικής επιφάνειας των δοντιών. Καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας σύρματα, λεπτομερώς διαμορφωμένα από ρομπότ ώστε στην τελική θέση τους τα δόντια να αποδίδουν τη μέγιστη αισθητική και λειτουργικότητα.

 

Διαφανείς Νάρθηκες (Invisalign System)

Νέα μέθοδος χωρίς σιδεράκια κατά την οποία κατασκευάζονται διαδοχικοί διαφανείς νάρθηκες και τοποθετούνται στο στόμα από τον ασθενή με αλλαγή ανά 2 εβδομάδες καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Οι νάρθηκες κατασκευάζονται σε εργαστήριο της Αμερικής.

 

Ορθοδοντική Θεραπεία - Έγκλειστα Δόντια

Σε περιστατικά όπου συνυπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα με έγκλειστα δόντια χρειάζεται η ορθοδοντική θεραπεία να γίνει σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση για αποκάλυψη του έγκλειστου δοντιού από τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό. Η πλήρης διάγνωση και η σωστή επικοινωνία με τον ασθενή και τον χειρουργό είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για τέτοιου είδους συνδυαστικές θεραπείες.

Ορθοδοντικά Μικροεμφυτεύματα

Χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία σε περιπτώσεις δύσκολων και μεγάλων μετακινήσεων και βοηθάνε τη συντόμευση της θεραπείας. Τα μικροεμφυτεύματα τοποθετούνται πάνω από το ούλο με απλή τοπική αναισθησία και χωρίς την αναπέταση κρημνού (χωρίς ράμματα) από τον περιοδοντολόγο. Η τοποθέτηση είναι πρακτικά αναίμακτη και διαρκεί λίγα λεπτά. Στην ορθοδοντική χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση ενός ή μιας ομάδας δοντιών χωρίς ανεπιθύμητη μετακίνηση άλλων δοντιών. Η αφαίρεση των μίνι-εμφυτευμάτων είναι πολύ εύκολη, τις περισσότερες φορές χωρίς τοπική αναισθησία, αφού δεν πονά καθόλου. Η επούλωση είναι άμεση.

 

Προ-προσθετική Ορθοδοντική

Είναι η μετακίνηση ή εμβύθιση δοντιών, που θα δημιουργήσει το χώρο, ώστε ο συνάδελφος οδοντίατρος ή προσθετολόγος να αποκαταστήσει τα ελλείποντα δόντια. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να φορέσετε σιδεράκια που φαίνονται στα μπροστινά σας δόντια (σωστός σχεδιασμός και χρήση μικρο-εμφυτευμάτων, αναλόγως την περίπτωση).

 

Χειρουργικά Επιταχυνόμενη Ορθοδοντική Θεραπεία (Wilckodontics)

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας μπορεί να μειωθεί αρκετά μέχρι και στο μισό, με τον συνδυασμό ορθοδοντικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης με τη βοήθεια του περιοδοντολόγου.

 

Ορθογναθική Θεραπεία

Μερικές φορές υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα που λύνονται με τον συνδυασμό ορθοδοντικής θεραπείας και γναθοχειρουργικής. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει μεγάλη σκελετική διαφορά ανάμεσα στις δύο γνάθους, ενώ παρεμποδίζονται σημαντικά διάφορες λειτουργίες, όπως η μάσηση, κατάποση, η αναπνοή, η ομιλία, με μεγάλο αντίκτυπο στην αισθητική του προσώπου. Οι δύο αυτές ειδικότητες της οδοντιατρικής σε συνδυασμό λύνουν τα συγκεκριμένα προβλήματα και βελτιώνουν την εμφάνιση του προσώπου και τη λειτουργία. Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να δούμε τα οφέλη από μια τέτοια διόρθωση και να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιεί ο γναθοχειρουργός, όπως οι μικροσκοπικές βίδες και οι πλάκες τιτανίου προσφέρουν συγκράτηση και διάρκεια στο αποτέλεσμα. Όλες αυτές οι καινοτομίες στο σχεδιασμό, τις διαδικασίες, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία μας βοηθούν να προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε περιπτώσεις όπου η ορθοδοντική δεν μπορεί μόνη της να λύσει τέλεια ένα μεγάλο σκελετικό πρόβλημα.

91e277_1e3f3f0965c140d5bcba65d954f1d402~
invisalign 3.jpg
damonlogo.jpg
91e277_0a4c3d74f2084293821800d15afd1b34~
LargeLogo.jpg
bottom of page